Miljösmart inredning och mode March 16, 2019

Miljösmart inredning och mode

author No comments

De flesta av oss vill leva ett mer miljövänligt liv, samtidigt som vi också vill bo bekvämt och trivas med både inredning och mode. Hur kan man både leva miljösmart och samtidigt inte göra för stora miljöavtryck?

Miljövänligt och ekonomi

Många gånger uppfattar vi att miljövänliga saker, de som är ekologiskt certifierade, kostar mer. I vissa fall är det också sant. De flesta av oss har inte råd att köpa en ny elbil eller hybrid som drar mindre bensin eller diesel, eller att välja den ekologiska olivoljan framför den vanliga olivoljan. Men måste miljövänligt alltid vara dyrare? Egentligen inte, då du kan spara in mycket pengar på att återanvända och köpa begagnat.

Miljösmart mode

Ett bra sätt att både spara pengar och spara på jordens resurser, är genom att handla kvalitet som håller samt att handla kläder på second hand. Om du handlar kvalitet, så kan du köpa snygga kläder som håller både i stil, passform och material under flera år. Du kan alltså spara pengar på att köpa en klassisk och snygg jacka för 2000 kronor – om du sedan vårdar den väl. Ett tips för att ha råd med kvalitet, är att hitta bra produkter online. Om du vill ha en snygg jacka eller parfym från de bästa märkena, så hittar du både kläder och billiga parfymer online – samma produkter, men till bättre pris! Genom att köpa mode och skönhetsprodukter som är exklusiva, så kommer du att använda dem mer och även vårda dem väl – i långa loppet blir det bättre för både miljö och plånbok!

Du sparar också in mycket pengar på att köpa på second hand. Det kan vara svårt att hitta säsongens mode begagnat, men, trendkläder håller inte stilen så länge. Det du däremot kan fynda på second hand, i både fysiska affären och på nätet, är bra märken till billigare pris. Det finns mycket kläder som bara hängt i en garderob i flera år, knappt använt, och som sedan säljs för en femtedel av ursprungspriset – då får du både ett miljövänligt och kvalitativt mode utan att lägga ut onödigt med pengar.

Miljösmart inredning

Idag går det också mycket trender i inredning. Problemet med inredning är att det både kan bli dyrt och påverkar miljön mycket: att tillverka en soffa och sedan frakta den till Sverige, till butiken och sist hem till dig tär på miljön. Samtidigt behöver vi ju möbler och de flesta av oss har inte råd att köpa ekologiska möbler tillverkade i Norden. Det bästa sättet för att både spara på miljö och plånbok är då att tänka igenom din inredning. Det är billigt att byta gardiner, men dyrt att byta soffa. Det du kan göra är att köpa en så dyr soffa som du har råd med, men sedan behålla den så länga som möjligt – tänk gärna klassisk design. Ett annat sätt är att köpa second hand. Liksom kläder finns det mycket möbler att köpa second hand, till både bra pris och kvalitet.

agency-x