Inredning för ett hem med barn February 7, 2019

Inredning för ett hem med barn

author No comments

Barnrummet

Det är många funktioner som ska förenas i barnrummet. I det här rummet kommer det lekas vilt på dagen men framåt kvällen sänker sig förhoppningsvis lugnet. Då ska leksakerna plockas undan, barnen stoppas i säng och godnattsagor läsas.

Sängen är såklart en viktig möbel i barnrummet. När man köper den första spjälsängen finns det några saker som är bra att tänka på:

  • Rätt avstånd mellan spjälorna. Avståndet ska vara mellan 45 och 65 mm för att barnet inte ska kunna pressa sig igenom och fastna.
  • Höj- och sänkbar botten. När barnet är nyfött och måste lyftas ofta är det skonsamt för föräldrarnas ryggar med en högre botten. Allt eftersom barnet växer kan den sedan sänkas.
  • Stabilitet. Sängen bör stå stabilt och utan risk för att den välter om ett barn klättrar på den.
  • Lagom stor madrass. Den ska täcka hela sängbotten så att det inte finns glipor där barnet kan sticka ner ansiktet.

En fåtölj eller någon typ av bekväm sittplats är också bra att ha. Här kan man sitta och amma, läsa sagor eller bara hålla barnet sällskap när det är läggdags.

Skötbordet är en annan viktig möbel i ett hem med barn. Det placeras dock med fördel i badrummet där man har tillgång till vatten. Vill man ändå ha möjligheten att byta blöja i barnets rum är en kombinerad byrå med skötbord på toppen ett utmärkt alternativ. Då får man två funktioner i en möbel och spar in på den värdefulla golvytan som istället kan användas till lek. På https://www.bigbaby.se finns ett stort urval av inredning för barn.

Något av det viktigaste i barnrummet måste ändå vara förvaring. Oftast finns det en stor mängd leksaker som ska få plats på en mindre yta. Förvaring i barnens höjd är bra så att de själva lätt kan komma åt sina saker. Det blir även smidigt för barnen att plocka undan dem. Bilder utanpå lådor och korgar som visar var leksakerna har sin plats är något som underlättar städningen både för barn och vuxna. Vägghängda skåp gör det också lättare att exempelvis dammsuga golvet.

Inredning i övriga hemmet

Om man lämnar barnrummet och rör sig vidare i hemmet så ä

r köket en plats där man tillbringar mycket tid med barnen. När de blir lite äldre och ska lära sig äta är barnstolen en nödvändig del av inredningen. I valet av barnstol ska man tänka på ungefär samma saker som när man ser ut spjälsängen:

  • Stabilitet. Stolen måste stå stadigt och vara svår att välta.
  • Säkerhet. Magbygel för att små barn inte ska kunna ramla ur stolen. Rundade hörn och kanter för att undvika skador.
  • Anpassningsbar. Höj- och sänkbar sits.

När barnen växer och börjar ta sig runt för sig själva blir säkerhet en ännu viktigare del i inredningen. För att förhindra oväntade utflykter till andra rum och upp på övervåningen så är grindar oumbärliga. Barn utforskar ju gärna omgivningen med sina fingrar och därför bör till exempel eluttag utrustas med kontaktskydd. Till skåp och lådor där man förvarar knivar eller kemikalier finns det reglar som stoppar nyfikna småttingar.

agency-x