Hjälp med dina svåra växter December 9, 2020

Hjälp med dina svåra växter

author No comments

Är du liksom jag en figur som önskar att du hade “gröna fingrar” men som inte har det? Har du ett större intresse för krukväxter än förmåga att hålla dem vid liv? Välkommen till klubben! Krukväxter är tveklöst ett både fint och roligt inslag i en inredning, men det vore ju fint om de kunde leva lite längre än några veckor eller månader. Nu finns det en app som är perfekt för det syftet.

Appen heter Planta och du hittar den på Getplanta.com och den innehåller mängder av användbara verktyg och funktioner som hjälper dig hålla liv i dina krukväxter. I appen hittar du scheman för hur du ska ta hand om mängder av krukväxter, när de ska vattnas, planteras om och så vidare. Det bästa i det avseendet är att appen påminner dig om när växterna behöver någonting. Du får också råd om var i hemmet du ska placera krukväxterna för att de ska få rätt mängd ljus och värme. Dessutom får du tillgång till en stor databas med mängder av växter och du kan skanna plantor med mobilens kamera för att identifiera dem. Låt oss titta på några beryktat svåra krukväxter som blir relativt lätta att ta hand om om du använder dig av Planta.

Fiolfikus

Bland krukväxter hör fiolfikusen till de mest populära. Iallafall bland människor som vet hur man tar hand om krukväxter. Fiolfikusen är notoriskt svår att hålla vid liv. Den kräver exakt rätt mängd solljus. För lite sol och de dör långsamt, en gnutta för mycket och löven blir bruna. Till råga på allt reagerar de illa på plötsliga omflyttningar.

Fredskalla

En krukväxt som du kan stöta på lita varstans är fredskallan, som precis som fiolfikusen är besvärlig. Den måste vattnas i exakt rätt mängder och är dessutom känslig för drag – att ställa den vid ett fönster du ibland öppnar kan du glömma.

Kaskarill

Kaskariller behöver vattnas väldigt ofta, samtidigt som de är otroligt känsliga för överbevattning. De reagerar också illa på att flyttas godtyckligt. Flytta dem från ett fönster till ett annat och helt plötsligt blir alla bladen illgula direkt.

Spjutbräken

Spjutbräken är en ampelväxt som är lätt att hitta, billig att köpa och – som alla andra växter på den här listan – svår att hålla vid liv. Den får under inga omständigheter torka ut och är känslig för solljus samtidigt som den förstås som (nästan) alla andra växter behöver en viss mängd ljus för att leva. Och, som många andra svåra plantor, reagerar den illa på plötsliga miljöombyten.

agency-x